Thursday, May 2, 2013

(Ori)valinnanvaikeus!

Viime viikolla sain ensiluokkaisia jalostusohjeita yhdeltä Suomen parhaimmista koulukasvattajista. Riverbank- tilan Marjo Vainikka kävi katsomassa Pradaa livenä, silmällä pitäen orivalintoja. Kuten aikaisemmin linkkailin, ykkösvalintani on Fürstenball, mutta koska oriin varsat ovat olleet erinomaisia (mm. 2012 Oldenburg Körungin voittaja Follow Me) sitä voi olla hankala saada Suomeen. Siksi on hyvä olla kakkosori, jota voi tiukan paikan tullessa kysyä. Oon kuitenkin aika fiksoitunut Fürstiin joten toinen valinta on äärimmäisen hankala. Tokan orin listalla on periaatteessa kaikki Schockemöhlen kouluoriit, eli http://www.carrusdressage.com/oriit/koulu.htm . Erityisesti esiin keskustelussa nousivat Danciano, Grey Flanell, Sir Donnerhall, San Amour, Foundation, Desperando, Bretton Woods ja Bordeaux. Mutta kestä valita? Tässä pieni lista orivalintaa tekevälle:

1. Mihin käyttöön varsa tulee? Pradan varsan tapauksessa haluan kevyen, kauniin, kokoamiskykyisen, korrektin, järkevän ja suorituskykyisen tulevaisuuden kilpahevosen vaativiin koululuokkiin, mahdollisesti jalostukseen. Pitää siis pohtia realistisesti tamman liikkeitä, luonnetta ja rakennetta ja hakea oria jolla on suurin todennäköisyys paikata puutteet.

2. Tamman puutteiden ja vahvuuksien kartoitus. Tämä voi olla hankalaa amatöörille, jonka takia kannattaakin näyttää tammaa kokeneelle kasvattajalle joka osaa analysoida rakennetta ja liikkeitä. Pradan tapauksessa ei ole mitään suurta epäkohtaa joka pitäisi korjata; sen liikkeet ovat tahdikkaat ja aktiiviset, hyvä takaosan työskentely ja työmoraali, sopusuhtainen rakenne ja suorat jalat, mutta lapa on hieman pysty ja etuosaa olisi hyvä saada enemmän ylämäkeen. Onneksi tämäkään rakenteellinen puute ei sinänsä maailmaa kaada koska ratsastaessa Prada kyllä osaa sijoittaa painon takaosalle jotta etuosa säilyy kevyenä ja ryhdikkäänä. Lisäksi Marjo lisäisi Pradaan kokoa (sk. 165cm) mutta itse en ole niin huolestunut siitä sillä Pradan varsat ovat olleet poikkeuksetta todella suuria ja itse olen vain 162cm pitkä. Itse toivoisin lisää ns. kilpahevosen mentaliteettiä Pradaan, sillä vaikka se on maasta käsin helppo käsitellä, yhteistyöhaluinen eikä säiky jne, se hermostuu ja menettää keskittymisensä aika helposti joka ei kisoissa ole hyvä juttu.

3. Oriin puutteiden ja vahvuuksien kartoitus. Mitä ori periyttää? On hyvä muistaa, että vaikka kuinka erinomainen yksilö joku hevonen voi olla, periytyvät kaikki ominaisuudet normaalijakauman mukaisesti. Eli jokainen ori tekee joitain parempia ja joitain huonompia varsoja ja välissä paljon keskinkertaisia. Tosin yleensä jälkeläisissä on jokin punainen lanka, mitä ori "leimaa" jälkeläisiinsä. Jos punaista lankaa ei ole, kyseessä ei silloin ole hirveän hyvä jalostusori... Jotkut yksilöt taas periyttävät niin hyvin, että useat jälkeläiset ovat itse oria parempia! Esim. De Niro, jolla on eniten Grand Prix- tason jälkeläisiä maailmassa tällä hetkellä. Tosin De Nirokin on GP-tasoinen, mutta sen jälkeläiset ovat silti parempia kuin se itse.

4. Plussien ja miinusten summa. Eli kun kummankin tamman ja oriin ominaisuudet ovat kartoitettu kannattaa tehdä esim. vanha kunnon +/- lista. Fürstenball periyttää siroa rakennetta, upeaa kaulaa ja päätä, hyvää luonnetta ja liikettä. Ilmeisesti jälkeläisten käynti ja laukka ovat erityisen kehuttavia. Mielestäni Fürstenball on melkein itse täydellisyys, se vastaa omia ihanteitani todella paljon. Prada puolestaan periyttää kokoa, valkoisia sukkia ja päämerkkejä, hyvää luonnetta, keveyttä ja erityisen hyvää ravia (tämä kahdelta edelliseltä omistajalta heidän Prada-varsoihin perustuen). Jokainen sen jälkeläinen on kuitenkin eri oriista ja tyypiltään erilaisia, eli siitostammana monipuolinen. Toivon Pradan tuovan Fürstenballiin kokoa, ja muuten tukevan oriin hyviä ominaisuuksia. Toivon Fürstenballin tuovan Pradaan enemmän suorittaja-mentaliteettiä jota D-linjasta tunnetusti löytyy sekä parempaa lavan asentoa.

Eräitä Fürstenballin jälkeläisiä:

Feuerball

First Ballerina Macohl
Oldenburg Körungin voittaja Follow Me
Ihan mieletön varsa!

HB Future Fun

Ja sitten vielä vähän Pradan vauvoja. Ensimmäisestä mulla ei valitettavasti ole kuvia.

Tammavarsa De Nirosta, tässä 3 viikkoa vanha. Sai 8,75 arvostelussa.

Larkshill Picasso i. Karolinger II

Larkshill Boogie Woogie Tänzer, oriista Benetton Dream

Sama orivarsa kuin ylempänä, tässä 2 vuotiaana. Laukka hyvin ylämäkeen ja aivan valtavahan se on!

1 comment:

  1. Selasin edellisiä postauksia ja Pradasta on tullu hieno ratsu. Oot tehny sen kanssa hyvin töitä kun ajattelee että viime kesänä se ei osannut vielä mitään.

    Oltiin siis samalla tallilla viime vuonna jos muistat mulla oli Mimosa siellä :D Kivaa lukea teistä lisää, jäänkin seuraamaan tänne.

    ReplyDelete