Sunday, February 3, 2013

Treeniratsut osa 2 - Bente

Bente D on Pyhä Yrjö (Prix. St. Georges)-tasoinen friisiläisori, joka on ikävä kyllä viettänyt vuodenpäivät tekemällä ei-mitään. Se on kuitenkin vasta 13 joten Gina antoi mulle tehtäväksi kohottaa sen kunnon ja saan sitten treenata sillä vaativia. Friisit ei ihan ole mun juttu, mutta Gina ei oo antamassa omaa kilparatsuaan mulle ihan lähiaikoina sen sairastelun takia, niin mikäs tässä ajan kuluksi touhuta Benten kanssa. Ekan kerran menin sillä jo kolmisen viikkoa sitten mutta se oli niiiiiiiiiiin jumissa ettei millään meinannut liikkua eteen missään askellajissa ja tunsin sen lantiossa olevan jotain häikkää niin maastoiltiin vaan hetki. Toissa viikon tiistaina kävi maailmankuulu kiropraktikko naksauttamassa 5 hevosen mestat paikoilleen ja Bente sai lantionsa taas alleen. Hoidon jälkeen ero oli huima! Nyt treenaan laukkatehtäviä sen kanssa.

Bente on oriksi hirmu lupsakka kuten friisit yleensä. Hyvä koekaniini mulle vaativia luokkia treenatessa, se rupeaa heti väistämään/tekee avoa tai sulkua jos käyttää yhtään liikaa pohjetta tai ohjaa. Tykkään hevosista jotka eivät anna anteeksi ratsastajan virheitä. En kuitenkaan kameran akkuongelmista johtuen saanut vielä tänään videota, mutta pari kuvaa saatiin räpsästyä... harjottelin tosiaan sitä laukan kokoamista/parantamista Kyran Aakkosten mukaisesti. Koitetaan uusiksi kuvata tiistaina.

Laukkaa ympyrällä. Hyvä muoto ja tempo, liike kulkee selän läpi.

Alkuun tein reippaasti laukkapätkiä pitkässä muodossa, pitkällä uralla ja kevyessä istunnassa. Selän lämmettyä tein ympyrällä laukka - pysähdys - laukka siirtymisiä. Kyra neuvoo kirjassaan tekemään suoralla uralla ja vastalaukassa vastaavaa, mutta sovelsin hieman. Pysähdyksen avut selkeällä pidätteellä, eteenpäin selkeällä pohjeella. Sitten pidättävät ja eteenpäinvievät avut yhdistetään, hevonen lyhentää laukkaa jonka jälkeen ohjasta on myödättävä jotta hevonen saa laskea kaulaansa niin paljon kuin haluaa (samalla se sijoittaa painoaan takasille enemmän, kokoaa siten itse takaa) mutta se ei saa kuitenkaan lisätä tai tiputtaa tempoa. Tämän jälkeen reilusti eteenpäin, lyhyitä pätkiä siis aluksi. 

Benten laukka harjoituksen jälkeen. Sisätakanen työntyy hyvin alle, laukka kulkee ylämäkeen. 



No comments:

Post a Comment