Friday, January 11, 2013

Paskanlappausta ja muita tallitöitä

Suomessa tein tallia jo 12-vuotiaana ratsastuskoulussa, jonka jälkeen päätin ettei enää koskaan. Koko viime kesän vietin kuitenkin lähes joka arkiaamu talikon päässä edellisellä tallilla, jonka jälkeen päätin ettei enää koskaan, jälleen kerran. Floridassa, ainakin tällä farmilla, tallityöt on tosi erilaisia kuin Suomessa. Karsinoita on vain 6, loput hevoset asuu ulkona omissa pihattoratkaisuissa joita ei päivittäin siivota. Kuivike on jotain jännää hiekkaa, jota ei tarvitse kääntää niinkuin turvetta tai purua Suomessa, pitää vain kerätä yksittäiset kasat. Aamu alkaa 7.30 ruokinnalla, hevosille annetaan väkirehu ensin(!) ja sitten kuivaa paaliheinää todella pieni määrä siihen nähden mihin suomalaiset ovat tottuneet. Sitten vaihdetaan jotkut hepat sisään ja jotkut ulos, siivotaan karsinat, vaihdetaan vedet ja haravoidaan pihaa, lakaistaan tallia jne. Heinät ja ruokaämpärit raahataan ympäri tonttia söpöllä pikku golfautolla! Koko aamutalliin menee max. 2h. Sitten ihmiset syö lounasta.

12.30 osa hepoista, ei edes kaikki, saa päiväheinää taas pienen määrän. Sen jälkeen liikutetaan 2-3 hevosta päivässä per ihminen, meitä on 3 mutta pääasiassa minä ja toinen working student Claire Etelä-Afrikasta liitutetaan suurin osa. Iltaheinät jaetaan jo 17.30.

Suurimpia eroja on täällä Suomeen verrattuna ehdottomasti heinän määrä, väkirehut ennen heinää, hevoset 24-7 riimut päässä, 3 tiinettä tammaa ulkoilee kentällä samaan aikaan kun ratsastetaan (maailman rasittavinta!!), kaikilla hevosilla on samat kaksi satulaa jotka ei edes sovi suurimmalle osalle ja niissä on kuhmuraiset toppaukset ja hevosilla on outoja terveysongelmia. Esimerkiksi yksi tiineistä tammoista yksi pystyy tuskin kävelemään aamulla, sillä on jotain todella pahasti vialla etujaloissa ja yhdellä nuorella ruunalla on iso patti kyljessä, joka ei tosiaan ole rasvapatti... Toisaalta ei kuulu minulle miten toiset hoitaa hevosiaan, mutta näkeepähän kulttuurieron.

Hyvä juttu sentään on, että tätä tallia on todella helppo pitää! Aamutalli on maailman iisein, ei vaadi liikaa voimia. Oreja hoidetaan asiallisesti ja varotoimet mielessä pitäen. Ehkä pitää vaan mennä pitkin maailmaa ja nähdä eri talleja jotta voi tehdä itselleen sopivan talli/hevostenhoitosysteemin. 

3 comments:

  1. Eroaa kyllä aika paljon Suomen "kulttuurista" tallihommat tms. Mutta ilmeisesti olet siellä viihtynyt?:)

    ReplyDelete
  2. No ilman Clairea täällä olis kyl ihan sairaan tylsää kun tallihommat loppuu jo 18 mennessä! Kaikista rasittavinta on toi että tammat on kentällä päivällä jolloin oreilla ei voi ratsastaa ja sit illalla hirvee kiire mennä orit kun iltatalli alkaa jo 17. Mut pakko ihailla noita karsinoita<3 ei enää turpeen lisäystä tai kottikärryjä.

    ReplyDelete
  3. Olisi kyllä niin makeaa päästä johonkin tuollaiseen paikkaan! Ehkä joskus.. :) Multa sitten hävisi heppa alta vuoden vaihteessa, eli olisin siltä olsin ihan hyvin voinut Pradan kanssa tekemään hommia! :( Meilläkin muutto menee toukokuulle niin vähän harmitti!

    ReplyDelete