Friday, January 11, 2013

Prada - oma poni kullan kallis

Hevosen omistajaksi ryhdyin huhtikuussa 2012, 13 vuoden hevoskokemuksen jälkeen. Olin Lontoossa opiskelemassa, jolloin en päässyt hevosten kanssa paljoa tekemisiin joten aloin näkemään hurjasti unia niistä. Osuin aina "vahingossa" myyntipalstoille, mutta Suomen tarjonta ei oikein innostanut ja kaikki hevoset mistä olin kiinnostunut olivat vähintään 30 000e, joka ei ihan ollut mun budjetissa. Halusin mustan, hyväsukuisen kouluhevosen, joten päätin kirjaimellisesti tehdä sellaisen. Päädyinkin 20-synttärilahjaksi ostamaan itselleni Englannista 13-vuotaas Trakehner siitostamman, joka on myös kantakirjattu Oldenburgiin ja jonka jälkeläisnäyttö vakuuttava. Pinakothek, eli Prada, tuli Suomeen neljän päivän reissaamisen jälkeen toukokuun alussa. Sillä ei oltu ratsastettu vuosiin, ei kahden edellisen omistajan kanssa ainekaan, eli noin 7 tai 8 vuoteen, eli tammatestien jälkeen se siirtyi suoraan siitokseen.

Aluksi yritin siittää Pradaa saksalaisella oriilla Bretton Woods, mutta johtuen Suomen ilmastosta, stressistä tai jostain muusta ensimmäinen siemennös ei toiminut, jonka jälkeen vaihdoin oria Fürstenballiin. Siementämisen ajoituksessa oli paljon ongelmia, sillä saksasta saa tilattua spermaa maanantaina ja viimeistään torstaina, ja Prada ovuloi lähes aina sunnuntaina, joten muutama kiima meni ohitse. Viimein yritettiin siementää elokuun lopussa, mutta sekin liian pieneen folliikkeliin samasta ongelmasta johtuen, joten minulle jäi tyhjä tamma joka oli surkeassa lihaskunnossa eikä osannut mitään.

Huvin ja liikunnan vuoksi päätin kuitenkin "uudelleenratsuttaa" Pradan, joten muutaman kuukauden juoksutus/ohjasajo/maastatyöskentelyn jälkeen lihakset alkoivat näyttämään paremmilta ja uskaltauduin selkään. Se ei oikein sanonut ratsastajasta mitään, mutta ei ymmärtänyt pohjetta eikä ohjaa. Siinä sitten ilman kokemusta ratsutuskoulutuksesta puuhastelin sen kanssa yksin niin, että jo kolmen kuukauden päästä homma alkoi näyttää todella lupaavalta. Syksyllä vaihdoimme tallia ja pahan rivin sekä mutakauden aikana ei päässyt kunnolla liikkumaan, joten kunnon treeni alkoi vasta marraskuussa uudella tallilla. Tällä hetkellä puolisen vuotta ratsutuksen jälkeen Prada osaa avot, sulut, väistöt sekä helppo C:n asiat. Laukka on vielä raaka.

Laiheliini 2vko Suomessa olon jälkeen.

Tammavarsa oriista De Niro, Oldenburg Premium-varsa.



Pradan suku on puhdasta Trakehneria, se on syntynyt varmaan maailman tunnetuimmassa Trakisiittolassa Klosterhof Medingenissä ja suvusta löytyy kaksi linjausta, toinen Totilaksenkin suvussa vaikuttaneeseen Ibikukseen ja toinen Habichtiin. Emän puolelta löytyy myös upea Michelangelo, jonka jälkikasvua näkyi myön vuoden 2012 Olympialaisissa (Mistral Hojris ja Scandic). Pradan isä on Premium-ori Donauwalzer.

Floridassa ollessani se on puoliylläpidossa kotitallilla ja sillä käy 2 vuokraajaa. Keväällä se menee  Katja Lahdenvuon siittolaan Pornaisiin ja yritetään uudelleen Fürstenballilla, jos sen siementä vaan riittää minulle asti, on meinaan sen verran kysytty ori. Toivottavasti uusi siittolakokemukseni kanssa auttaa kiimakontrollien kanssa!



No comments:

Post a Comment